Op een athletiekbaan in Sandpoort-Noort...

Het was een mooie zonnige namiddag op een athletiekbaan in Sandpoort-Noord. Ans Oudejans was de begeleider van de ChiRunning basiscursus en wat hebben we veel geleerd van haar! ChiRunning is in 1999 door Danny Dreyer bedacht. Deze looptechniek creëerde hij om blessures te voorkomen en te genezen. Veel lessen uit de Tai Chi zijn te vinden in ChiRunning. Op deze manier kun je op een veel bewustere manier hardlopen. In deze korte blog willen we je meenemen in de lessen die we hebben gehaald uit het ambacht van ChiRunning.   

- (..) Mag ik al rennen?!- Ga eerst eens goed rechtop staan en dan mag je beginnen met wandelen.

Vier hardlooptips van ChiRunning

1. De basishouding is de basis voor elke stap.

Tijdens de basiscursus ChiRunning hebben we het niet vaak genoeg kunnen horen – de basishouding is het fundament voor een gezonde manier van bewegen. De basishouding is letterlijk een goede houding van staan. De basishouding is een rechte lijn tussen drie punten: je schouders, heupen en enkels. Nu denk je vast: maar ik ben een loper en ik wil niet stil gaan staan! Maar al snel merkte ik dat de oefeningen voor de basishouding toch moeilijker waren dan het van tevoren leek te zijn. Na een aantal tips van onze begeleider Ans, stonden we allemaal een stuk sterker in onze schoenen en het verschil in houding was daadwerkelijk ook zelf te merken.

2. Hardlopen: oftewel gecontroleerd vallen

Soms zie je die uitspraak weleens voorbijkomen: ‘hardlopen is gecontroleerd vallen’. Wat betekent dit precies? Bij ChiRunning wordt hier goed bij stilgestaan. Vanuit de basishouding, waarbij je je voeten goed op de grond hebt staan, voel je je lichaamszwaartepunt of Dan Tien. Vanuit deze plek, onderin je buik, komt veel kracht. En deze plek van je lichaam is centraal bij het leren van ChiRunning. Als je dit punt namelijk voor je voeten beweegt, zul je gaan hellen en gebruik je de zwaartekracht. Zo val je als het ware naar voren. Als je deze gecontroleerde valbeweging perfectioneert, zul je al snel zien dat je soepeler en lichter gaat hardlopen.

Als je een gecontroleerde valbeweging perfectioneert, zul je al snel zien dat je soepeler en lichter gaat hardlopen.

3. Ritme, ritme, ritme

AAA, je bent aan het vallen! Maak je niet te druk, het gaat goed. Nadat je bent begonnen met voortbewegen vanuit de valbeweging die je leert bij ChiRunning, wordt er stilgestaan bij het ritme dat er daarna bij komt kijken. Veel hardlopers lopen in veel te grote stappen, waardoor het een grote impact heeft op alle gewrichten. Maar om kleinere stapjes te nemen is soms best lastig. Een handige tip van Ans was om het ritme dat je wil gaan lopen (het liefst wil je tussen de 170 en 175 sprongen per minuut hebben) eerst te simuleren met de snelheid van je armen. Als je armen in het juiste ritme bewegen, bewegen je voeten automatisch mee.

4. Kijk vooruit en ontspan

Nu je met kleine sprongen soepel en licht voortbeweegt en ‘meewerkt’ met de zwaartekracht, kun je weer eens gaan letten op je houding. Ben je diep in je gedachten verzonken van alle tips die je hebt gekregen? Dan kijk je vast ook 1 meter voor je uit om op alles te kunnen letten. Dat is niet hoe je het best loopt, dus ontspan! Kijk eens naar voren zo’n 20 meter voor je uit en voel jezelf bewegen vanuit het nieuwe ritme en vanuit die valbeweging. Je zult ervan opkijken hoe veel lichter je je gaat voortbewegen en vooral met hoe veel meer plezier je weer zult rennen.

Als je armen in het juiste ritme bewegen, bewegen je voeten automatisch mee.

Dit en nog veel meer...

Deze basiscursus is een echte aanrader voor iedere loper om eens stil te staan bij hoe je voortbeweegt. Dit zijn slechts vier tips van een compleet traject van drie trainingen waar je ontzettende veel lessen opmaat meekrijgt om bewuster en gezonder te lopen. We willen Ans van ChiRunning nogmaals bedanken voor de aandacht en de goeie tips. The Natural Runner loopt door ChiRunning nog steeds zo licht als een veertje 🙂

Lees hier meer  over ChiRunning of de basiscursus.